Červen v knihách

pondělí 4. července 2016

Máme za sebou další měsíc a to je pro mě čas na zhodnocení, co všechno jsem za daný měsíc prečetla a jak se mi to vlastně líbilo. Já si přece nikdy nenechám ujít příležitost, inspirovat vás nějakou zajímavou knihou. Nikdy nevíte, možná v tomhle článku najdete tu vaši příští oblíbenou.

Peter May - Výjimeční lidé



Peter May, autor u nás velmi úspěšné trilogie z ostrova Lewis, má na svém kontě pěknou řádku knih. Nakladatelství Host se rozhodlo, že je vydá i pro českého čtenáře. A já nejsem jediná, kdo má z tohohle rozhodnutí radost. Petra Maye jsem si oblíbila jako autora detektivek, hlavně proto, že mimo skvělého vypravěčského talentu, který je cítit ve vykreslování atmosféry každé knihy, vám jeho knihy dají i něco navíc. Dozvíte se informace o historii, podmínkách života, vztazích a jiné, na které byste normálně nenarazili. Výjimeční lidé je prvním dílem detektivní série Akta Enzo s hlavní postavou učitelem biologie, který kvůli osobním záležitostem opustil Skotsko a slibnou kariéru ve forenzních vědách a přestěhoval se do Francie, kde žije se svou dcerou z druhého vztahu. Kvůli jedné sázce začne vyšetřovat deset let starý případ zmizení vysokoškolského profesora elitní francouzské školy, který prostě zmizel beze stopy. Vůbec netuší, co tím způsobí. Dobrodružná honba za pokladem, jenž představují jednotlivé části těla, hádanky, které vyřeší jen ti nejinteligentnější. A množství informací, které se při čtení zase jednou dozvíme o historii, osobnostech, místech či výrobě šampanského. Skvělé čtení, při kterém ani nebudete chtít pustit knihu z ruky. 
Místy jsem měla pocit, že Výjimeční lidé jsou trochu odfláknutí. Děj běžel moc rychle a dělo se tam toho příliš. Potenciál námětu se dal využít mnohem víc. Ale stále jde o jednu z těch lepších detektivek a můžu vám ji s klidným srdcem doporučit.

Winston Groom - Forrest Gump (Forrest Gump #1)



Víc lidí mi říkalo, že kniha Forrest Gump je o něčem úplně jiném než film. A že je tam toho mnohem víc. A tak jsem si konečně našla čas, abych si ověřila, jestli je tomu ve skutečnosti tak. Forrest Gump je příběhem idiota, který to nemá vůbec lehké. Jeho nízké IQ mu přináší mnoho situací, v kterých má problém řešit problémy, komunikaci s lidmi, vymýšlet a plánovat. Povahově je to prostě správný člověk s tím nejlepším srdcem. Kniha je popisem jeho bizarních dobrodružství a zážitků, přátelství, lásky, vztahů a snahy žít co nejlépe a nejsprávněji to jde. Protože my všichni, tak jako Forrest Gump, se snažíme najít si to své místo na světě, své poslání, které nás bude dělat šťastnými, a obklopit se lidmi, kteří nás budou mít rádi takové, jací jsme. Při pozorování Forrestových dobrodružství, které jsou občas pořádně přitažené za vlasy, si uvědomujeme různorodost života, co všechno se člověku může stát, když se nekontroluje a občas zakopne. Celé je to napsané vtipným jazykem (chválím překladatele), který navozuje tu správnou atmosféru vyprávění idiota. Autor se prostřednictvím Forresta vyjadřuje k tématům, které jeho samotného trápili, jako je například nesmyslnost vojny ve Vietnamu a problém začlenění určitých typů lidí do společnosti. Ale píše o tom s humorem a nadhledem, nikoho neodsuzuje, jenom konstatuje a sám čitatel si vytvoří svůj vlastní postoj.
Takže nakonec zjistíte, že film je jenom velmi volně inspirovaný knihou. Při jejím čtení se budete smát, bude vám smutno a občas budete chtít Forrestovi pomoct, abyste zabránili dalšímu problému, na které byl on prostě magnet. Tento sympatický idiot vám prostě přiroste k srdci, za to vám ručím.

Michel Houellebecq - Podvolení


Kontroverzní francouzský autor Michel Houellebecq napsal knihu odehrávající se v roce 2022 a popisuje fiktivní proces přerodu Francie v islámsky stát, kdy lidé nechtějí dát hlas radikální pravicové kandidátce a raději hlasují za kandidáta ze strany Muslimského bratrství. I když jde o vymyšlený příběh, je to velmi aktuální téma. Román byl ve Francii vydaný v den útoků na redakci Charlie Hebdo. Sám autor tvrdí, že šlo o náhodu, i když je to velmi zajímavá shoda náhod. Když si to člověk dá dohromady, tak ho při čtení téhle nihy mrazí. Je založená na rozhovorech a celým příběhem nás provází pocit odevzdanosti hlavního hrdiny, který je jakýmsi pozorovatelem celkové politické situace. I když se mu to nelíbí a stále větší změny mu vadí, nebrání se. Je to vynikající čtení pro každého inteligentního člověka, který se zajímá o svět kolem sebe. Jde o příběh, který je momentálně imaginární. Otázkou zůstává dokdy.

Radka Třeštíková - Bábovky


Bábovky obsahují příběhy dvanácti žen ve formě samostatných povídek, jejichž osudy spolu zdánlivě nesouvisejí, ale není tomu tak. Jsou navzájem propojené. Hlavním motivem, jak nám už název napovídá, je motiv bábovky, kterou najdeme v každé povídce. Každá žena tu má svůj osud, příběh, trápení, život, který se snaží žít, co nejlépe to jde. Neříkám, že jde o čistě ženský román, ale už jenom tím, že hlavními postavami jsou ženy, autorka dává tušit svoji cílovou skupinu. Ženy se prostě nejlépe vcítí do kůže jiných žen. A tak se tu střetneme se ženou, která je milenkou ženatého chlapa, s jeho těhotnou podváděnou manželkou, s dobrovolnou babičkou, matkou, dcerou anebo šéfkou. Příběhy zahrnují široké spektrum různých žen a je velká pravděpodobnost, že se v nějaké z postav více či méně uvidíte.

Olga Path Štiplová - Zmrzlina s příchutí záměru





Zmrzlina s příchutí záměru od Olgy Path Štiplové nám formou deníkových zápisků zobrazuje život novinářky v Praze po přestěhování se z rodné Moravy. Problémy s hledáním práce, podnájmu, komplikované vztahy s muži, ale i dennodenní pozorování běžného života doma či na ulicích jsou psané s lehkostí, humorem a nadhledem. Jde o příjemné čtení, při kterém se zasmějete, zamyslíte a v některých situacích budete kroutit hlavou. Ale ruku na srdce milé dámy, která z nás nepoznala aspoň na chvilku někoho jako Básník? Ze začátku mě kniha velmi bavila, ale od druhé půlky jsem se už začala nudit. Jednotlivé dny mi splývaly, a jak byla první část zajímavá, v té druhé už kniha ztratila svou jiskru. A to je škoda. Je ale zajímavé sledovat přerod od naivního děvčete, které vlastně ani neví, co se svým životem, k novinářce, která má svůj život pevně v rukou. Každý z nás si prošel určitým vývojem a Olga se rozhodla nechat nás nahlédnout do toho svého. 

Alexandra Herminsley - Když běhá žena


Skvělá kniha o běhání psaná ženou pro ženy. Každá z nás, která začínala běhat, bojovala sama se sebou. Měly jsme pocit, že nám to nejde a všem ostatním ano. Nemůžeme dýchat, všechno nás bolí a máme pocit, že umřeme. Zdá se vám to povědomé? Tak při čtení této knihy si uvědomíte, že v tom nejste samy. Že běhání je proces jako každý jiný a že nic se nedá získat zadarmo. Všechno chce trénink. Autorka s humorem sobě vlastním popisuje své prvotní problémy, těžkosti a nenásilným způsobem vás motivuje, abyste to nevzdaly hned na začátku, ale vytrvaly. A nemluví jenom o samotném běhání, ale i o prvním nákupu vhodné obuvi, oblečení, problémech e vstáváním či ztrátou motivace. Ony jsou těžké všechny začátky. Důležité je to nevzdat a vytrvat. Vaše tělo a mysl se vám odmění. Ten pocit na konci, když si myslíte, že už nemůžete, ale přece překonáte samy sebe a zvládnete to, ten za to stojí. Já sama jsem se díky této knize donutila vyběhnout, i když se mi nechtělo, a dnes mám za sebou svůj první běžecký závod, který jsem si fakt užila. Takže když hledáte tu správnou knihu, která vás nakopne, ale je psaná někým, kdo s tím ze začátku bojoval úplně přesně jako vy Když běhá žena je ta nejlepší volba.

Graham Masterton - Rozbití andělé


Rozbití andělé jsou druhým dílem detektivní série o irské komisařce Katie Maguirovej. V prvním díle jsme řešili zapeklitý případ vražd s mytologickým podtextem, v tomto díle se vydáme mezi představitele církve. Velmi drsným způsobem začnou umírat kněží, kteří jsou předtím kastrováni. Všechny stopy vedou k Sirotčinci sv. Josefa, který pravděpodobně ukrývá nějaké strašlivé tajemství. Ani v tomhle díle osud (či autor) komisařku nešetří, a tak kromě případu, který se zamotává stále víc a vede až na ty nejvyšší církevní místa, musí řešit také osobní problémy. Když už to vypadá, že by se její život po smrti manžela mohl konečně ustálit, osud jí hodí pod nohy další překážky a ona musí vykonat vážné rozhodnutí, které může změnit celý její život. Jak se nakonec rozhodne?
Jak jsme už u Graham Mastertona zvyklí zase dostáváme drsnou poutavou detektivku s hororovými prvky. Na můj vkus místy drsnou až příliš. Vadí mi drsné scény a byla bych ráda, kdyby autor trochu ubral z brutality některých scén. Zdá se mi, že místy už příliš tlačí na pilu, a to by bola škoda, mohlo by mu to zbytečně odradit čitatelé.  Na druhé straně je to ale něco, čím tato detektivní série vystupuje z řady. A věřím, že se najdou čtenáři, kteří to dokážou ocenit. Já bohužel mezi ně nepatřím. A dost mi to vadí. Takže vás zase jednou varuji, také na tento díl si připravte trochu silnější žaludek. 

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.