Knižní tipy - srpen 2017

neděle 6. srpna 2017

Clare Swatmanová - Než odejdeš


Láska někdy přichází pozvolna. Zoe a Ed se znali od mládí, vždy si byli poblíž, ale nikdy spolu. Až po letech se mezi nimi cosi změní a jejich budoucnost se začne ubírat po stejné cestě. Ale kromě radosti je čeká nejedno klopýtnutí, a jednoho obyčejného dne Zoe řekne svému manželovi pár zlostných slov.... Toho dne, který je Edův poslední. Zoe je zlomená žalem a lítostí nad tím, co Edovi řekla, a co mu naopak říct nestihla. Pak ale dostane zázračnou šanci postavit se s ním znovu na začátek. Poučí se ze svých chyb, anebo se minulost změnit nedá?
Vydává Ikar.



Sabina Zelená - Tisíc východů slunce


Pavlin život se otočil o sto osmdesát stupňů. V jediném okamžiku ztratila manžela i otce - dva lidi, které nejvíc milovala, navíc v době, kdy prožívá své první těhotenství. Potřeba sdílet svůj smutek s někým blízkým ji zavede k její babičce, kterou léta neviděla. Jejich setkání je natolik silné, že se k ní rozhodne přestěhovat. Postupně se seznamuje s místními lidmi. Poznává Elišku, dívku, která po autonehodě přišla o zrak. Blíže poznává i jejího bratra, který si sestřino zranění klade za vinu. Najdou tito dva lidé v těžké životní situaci cestu k sobě? Smíří se s tím, co jim život vzal, a naleznou naději na nové štěstí?
Vydává Fragment.


Frederik Backman - Co by můj syn měl vědět o světě

Frederik Backman vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jedenadvacátého století v půvabné knize plné upřímnch obav a nepodmíněných vyznáních lásky, která zasáhnou čtenářovo srdce. Mému synovi. Už teď se ti omlouvám. Za všechno, co dělám špatně. Za všechno, k čemu se nedostanu. Za minibus. Za krařasy. Za tričko s nápisem ,,Správní chlapi váží přes 90 kilo". Za snahu dát si ,,high five" s tvými kamarády. Za tuto knihu. Knihu o věcech, které bys podle mě měl vědět o světě. O fotbalu, IKEA, o tom, jaké to je být mužem, o Bohu a smažené snickersové zmrzlině. O tom, jaké to je ztratit klíčky od auta a proč musel táta zabít zpívající plastovou žirafu. Tato kniha je především o snaze být dobrý rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.
Vydává Host.

Peter May - Hadohlavec

Americká patoložka Margaret Camplbellová se vrací do Spojených států, kde ji však čeká kamion plný mrtvých Číňanů a konfrontace s vlastní minulostí. Pekingský detektiv Li Jen působící na čínském velvyslanectví ve Washingtonu má zjistit, proč se jeho krajané udusili v uzavřeném chladícím voze v jižním Texasu. Navíc se opět setká se ženou, která utekla z Číny i jeho života. Společně dostanou za úkol odhalit, kdo stojí  za obchodem s ilegálními čínskými imigranty, který vedl k texaské tragédii. Zjistí, že imigranti se stali nedobrovolnými přenašeči smrtícího nákladu. Li a Margaret, zápasící s démony společné minulosti, závodí s časem, aby zneškodnili biologickou časovanou bombu, která hrozí, že zničí nejen jejich budoucnost, ale i budoucnost celého lidstva.
Vydává Host.

Kateřina Závadová - Dobrou noc, můj hrdino!


Pohádky se před spaním dají nejen vyprávět, ale i kreslit. A může to být veliké dobrodružství. Holčička před spaním požádá tatínka, aby jí něco nakreslil. Nechce princezny, koníky nebo jednorožce, ale pořádného hrdinu. Třeba horolezce nebo námořníka. Tatínek kreslí a společně s holčičkou vymýšlí, co jejich hrdiny potká. Jejich rozhovor se tak střídá s obrázky a postupně před námi roste a vzniká napínavý příběh v srdci velehor a posléze i na rozbouřeném moři. Jak dopadne, to se ještě na poslední chvíli neví!
Vydává Mladá Fronta.



Bernhard Schlink - Letní lži

Sedm povídek o lidech různého věku čtenáře zavádí do období léta, kdy eskalují větší či menší nepravosti a podvody, které se kupí a přerůstají v katastrofy. Autor v propracovaných dialozích a retrospektivních pohledech otevírá dveře do soukromí několika protagonistů; líčí vztah dvou vzdělanců, dramatika a vysokoškolské učitelky, zatížený žárlivostí a vlastněním, život rodiny, kterou muž úmyslně odstřihne od civilizace a veškerého kontaktu s okolím, popisuje putování staré ženy za její první láskou nebo reakci příbuzných na rozhodnutí starého nemocného člověka dobrovolně odejít ze života. Schlink ve stylisticky čistém a psychologicky propracovaném vyprávění nechává vyplout na povrch celoživotní skrývané problémy hlavních hrdinů a dokáže brilantně zachytit jejich nejniternější emoce, které je sžírají stejně jako jejich pečlivě utajované lži.
Vydává Prostor.


Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.