Český debut z IT prostředí, který vtáhne a zaujme

neděle 27. listopadu 2016

Ráda objevuju nové české autory, a proto jsem měla radost, když jsem zjistila, že v Nakladatelství Paseka vychází román Tomáše Grombíře s názvem Jedničky a nuly o informační revoluci, která proběhla v posledních třiceti letech. Vždy ráda sáhnu po knížce, ve které se dozvím něco nového. Zde se jedná o tematiku rozvoje informačních technologií, internetu a sociálních sítí -  a to mě hodně zajímá. Děj se odehrává v pro mě známém prostředí, o to víc mě tento titul lákal k přečtení. 

Debutový román českého spisovatele Tomáše Grombíře nám na zhruba 300 stránkách pomocí příběhu programátora Adriana ukazuje, jakým složitým procesem vývoje prošly počítače, internet i lidské vztahy. Samotný Adrian byl odmalička považovaný za šprta, s ostatními dětmi moc nevycházel, ale o to víc si rozuměl s čísly a počítači. Bavilo ho programování a vše, co se týkalo nejnovějších informačních technologií. Byl ale dokonalý outsider. Díky svým schopnostem se mu podařilo v průběhu studia sehnat dobré zaměstnání. A tak se ocitl ve společnosti, kde se sám podílel na rozvoji internetu a různých aplikací v České republice a později i v zahraničí, což ho vyšvihlo mezi nejbohatší mladé lidi dané doby. Ale jak to bývá, s velkýma penězi přichází i problémy.
Musím se přiznat, že ze začátku jsem od postavy Adriana čekala něco úplně jiného, než se z něho nakonec vyvinulo. Měl jednoduše štěstí a ocitl se v té správné době na tom správném místě. I když se z něho stal jeden z nejbohatších mladých lidí, tak se podle toho nikdy nechoval. Neměl přátelé, jenom kolegy, a měl problémy se ženami.  Prostě typický outsider, který si žije ve svém vlastním světě, který je tvořený jemu známými jedničkami a nulami.
Tomáš Grombíř je vystudovaný scénárista a za svoji pracovní kariéru vystřídal práci jak ve státní správě, tak v soukromém sektoru. Na naši literární scénu vstupuje se svým románem, který mapuje historii rozvoje informačních technologií od prvních počítačů, začátku Googlu, Yahoo, Napsteru či internetové reklamy a her až do dnešní doby, kdy se bez internetu a sociálních sítí už nedokážeme obejít. Román je napsaný skvěle, poutavě, četl se úplně sám. Hlavní příběhová linie je poněkud jednodušší, ale je nutná pro zprostředkování informací, které nám autor chtěl poskytnout. A dal si na nich skutečně záležet. Na první pohled může jako hlavní působit příběh Adriana. Já jsem to tak ale nevnímala. Adrian je především spojovacím článkem mezi čtenářem a informacemi, které nám autor chce sdělit.
 I když je příběh vystavěný dobře, na mě působil hodně plytce a chybělo mi nějaké hlubší rozpracování psychologie postav. Autor v příběhu jenom klouzal po povrchu a nezabýval se důslednějším vykreslením pohnutek, úmyslů či pocitů postav. Ženy v tomto románě působí nedůležitě a určitě by si zasloužily výraznější úlohu v celém příběhu.
 V Jedničkách a nulách vidíme obrázek dané doby.  Doby, kdy se většina věcí měnila, a všechno bylo možné, stačilo se chopit příležitosti. Díky poutavému příběhu bude knížka bavit i lidi, kteří se o informační technologie až tak nezajímají. Autor dokázal všechno podat jednoduše a pochopitelně i pro absolutní laiky. Dozvíme se například, proč měl úspěch právě Youtube a ne Google Video, i když vznikali ve stejné době, a chvilku se v příběhu mihne i Mark Zuckerberg. Zamyslíme se nad etikou a morálkou internetu, aplikací a kde je vlastně ta hranice, za kterou by se už nemělo jít.
Jednoznačně jde o zajímavý titul, který by pro mnohé mohl být ideálním dárkem pod vánoční stromeček. A protože si autor nebere servítky, najdeme v příběhu velmi působivou kombinaci informací, peněz, moci, nekalých praktik i sexu.


Autor: Tomáš Grombíř
Název: Jedničky a nuly (2016)
Vydalo: Nakladatelství Paseka
Počet stran: 280

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.