Knižní tipy - leden 2017

pondělí 2. ledna 2017

Peter May - Útěk


Je rok 1995 a pětice mladíků v čele se sedemnáctiletým Jackem Mackayem opouští své domovy v Glasgow a míří do Londýna s cílem prosadit se v hudebním světě. Chlapci doma nechávají nudný život a své rodiny a utíkají za slávou a štěstím. Brzy ale zjistí, že skutečnost nemá s jejich sny nic společného, a tři z nich se po několika týdnech vracejí domů s nenávratně poškozenými životy. O padesát let později dojde v Londýně k brutální vraždě a tři muži, nyní téměř sedmdesátníci, se opět vydávají na známá místa hledat odpovědi na otázky, které je po pět desetiletí strašily a ničily jim život.
Vydává Host.


Petr Stančík - O díře z trychtýře

Už jste četli pohádku, jejíž hlavní hrdinka vůbec není? Teď máte možnost. Artová kniha spisovatele Petra Stančíka (cena Magnesia LItera za román Mlýn na mumie) a výtvarnice Toy Box (Zlatá stuha za komiks Moje kniha Vinnetou) vypráví napínavý příběh osamělé díry, která v gastrokosmu jedné kuchyně hledá planetu, na které žijí její kamarádky. Kniha je výjimečná tím, že do ní bude provrtaná opravdová díra, skrze níž můžete třeba vyfukovat bubliny, nebo pít limonádu brčkem. Text doprovodí 40 krásných celostránkových ilustrací, takže na své si přijdou i děti, které ještě nedovedou číst. Teď máte možnost pomoci této unikátní knize na svět a vydat se s ní na dobrodružnou cestu plnou fantazie a vůně čerstvě umleté kávy.
Vydává Argo.



Michelle Cuevas - Zpověď jonatána Papírníka

Jedna z deseti nejlepších dětských knih roku 2015 podle časopisu TIME. Laskavé a vtipné vyprávění imaginárního chlapce Jonatána, který neví, že ve skutečnosti neexistuje. Pro milou holčičku Florentýnu a spoustu dalších dětí, ale opravdový je. Když Jonatán zjistí, že není skutečný, připojí se k podpůrné skupině pro imaginární přátele, jejichž heslo je: ,,Jsi jen tak neviditelný, jak se sám cítíš. Myšlenka o pomoci druhým a také naděje, že každý může přestat ýt neviditelný, se linou celým příběhem. Jonatánovi dochází, že je na světě, ay pomohl ostatním dětem splnit jejich přání. Kniha je určena starším dětěm od 10 let, ale i všem dospělákům, kteří se rádi smějí nebo jen potřebují pohladit po duši.
Vydává Knižní klub

Sergej Lukjaněnko - Šerá hlídka

Třetí díl fantasy pentalogie Sergeje Lukjaněnka. Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy - takový je její hlavní motiv. Romány zasazené do Moky let 90., popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tři próz jsou Jiní - bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu... Po světě se tato trilogie proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze. Příznivci tohoto žánru si tedy jistě přijdou na své.
Všemocný šéf má svá tajemství. A Anton je odhalí. Je to dobře, nebo špatně? A pro koho? Síly Světla a Tmy se opět setkávají v odvěkém souboji.
Vydává Argo.

Patrick Ness - Volání netvora - Příběh života


Třináctiletého Conora navštěvuje noc co noc netvor. Není to však ten, kterého Conor očekával - ten z noční můry, jež ho pronásleduje od doby, kdy jeho maminku začali v nemocnici týrat neúpěšnými lěčebnými procedurami. Tenhle netvor je jiný. Je to tajuplný přízrak z dávných časů, ukrývající se v podobě starého strou za domem. Je tu proto, aby Conorovi vyprávěl tři příběhy. Na oplátku ale něco chce. Tu nejnebezpečnější věc ze všech. Chce pravdu. Tajemnou knihu plnou temně pohádkové atmosféry napsal Patrick Ness na námět zesnulé Siobhan Dowwdové a v roce 2016 podle něj natočil stejnomenný film Juan Antonio Bayona.
Vydává Slovart.


Combacau Claude - Catsass


Přemýšleli jste někdy, co by vám kočičí mazlíček řekl, kdyby uměl mluvit? Catsass vám to poví... A to si za rámeček nikdo z vás nedá. Interaktivní, vtiplné, provokativní komiksové stripy od mladé francouszké karikaturistky, poprvé knižně. Nejedná se o obyčejný komiks, Catsass vás zapojí do svých kvízů, křížovek, zanových omalovánek a vystřihovánek. Dozvíte se, co obsahuje Sada pro přežití s kočkou, jak vypadá suši-kočka, či jak zní 50 odstínů mňauku. Sarkastická, aktuálnější a ostřílenější verze Garfielda.
Vydává CPress.


Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.